Искам да виждам в медиите повече жени като мен, като теб, като нас

Бръчиците тук говорят за многото усмивки. „Гневната“ бръчка за това, че не виждам добре. А бузките и двойната брадичка, за това, че често свалям, и качавам килограми. Косата ми е просто изсушена, а бебешките коси стърчат.   

А сега забравете за тези думи и си представете една снимка в социалните мрежи/онлайн пространството/ медиите или реклама по телевизията / радиото / онлайн.

Загладени бръчици и гневна бръчка, слаби бузки, ключица, липса на двойна брадичка, „опънати“ кожа и тяло.

Та, коя перфектност е нашата? Мисля си,че първата и ми се иска да изкрещя „Искам да виждам повече такива жени, покажете ни ги“.

Много пъти съм споделяла, че за мен най-важното е това как се възприемаме и чувстваме. Че всичко това се изписва на лицето ни и го излъчваме.Без значение кой ни налага, чрез дигитално обработена „перфектност“, че трябва да я постигнем и че трябва да изглеждаме по този, уж „перфетен“ начин.

С това си вярване и позиция, бих искала да подкрепя социалната инициатива на Dove в момента, които ни провокират да се замислим на тази тема, да излезем от рамката и най вече да говорим  за това.

За това, че дори и НЕперфектно изглеждащи, ние се чувстваме добре в кожата си, удовлетворени сме, щастливи сме с белезите, цветът, дефектите и деформациите по кажата/телата ни. И в това няма нищо лошо, защото е „белег“ на нас самите, а всички сме красиви по начин, който природата е решила да не повтаря.

Ние сме такива, приятелките ни са такива, навсякъде срещаме много такива жени… И искаме да виждаме повече като нас, такива опростено красиви, по свой начин. Далеч от „перфектната“ „перфектност“ на „перфектните“ лица, наложени, че са „перфектен“ образ ежедневно в социалните мрежи,  рекламите  и медиите.

#ShowUs е призив, социален проект, който „говори“, че сме тук и искаме да „разбием“ наложените ни стереотипи как трябва да изглежда една „красива“ жена.

Аз се включвам в инициативата. А вие как мислите : „Хубави ли сме такива, „НЕперфектни“, или онази дама с блестящата коса, с „коригираните“ дигитално лице и тяло е  това, към което трябва да се стремим“ ? Мисля, че то е недостижимо и единственото, което може да ни накара е да сме НЕудовлетворени, НЕщастливи и НЕдаващи хубава енергия на света,  с иначе НЕперфектната ни красота, с която се чувстваме в кожата си, комфортно ни е и най-вече сме себе си. Ще се радвам да си поговорим по темата.

На www.dovemybeauty.bg можете да откриете послания на 9 жени, една от които българка. Там всеки може да натисне бутона „Подкрепи инициативата“, а в отговор Dove ще дари от негово име 1 лев на Български Фонд за жените, за проекти, борещи се срещу наложените стереотипи.

Тези жени ни показват, че дори напълнялото тяло е красиво, дори белязаното от болест, недостатък, възраст и избор колко женствено да бъде то. Че зад всяка жена, излизаща от рамката, носеща дори и един от тези „белези“, стои красота –  неотразима, различна, неповторима… нейната.

И именно тази красота ни се иска да виждаме по-често, представяна в медиите и рекламите.

#DovePartner #DOVExGERDÁNA  #BreakingBeautyStereotypes

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s